SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

FAQ om VASK

Vilken slags förening är VASK?

VASK är en ideell förening där våra aktiva samt tränare är medlemmar. VASK är en breddförening vilket innebär att vi välkomnar alla, oavsett eventuell talang eller kunskapsnivå, att träna konståkning efter sina egna, individuella förutsättningar.

VASK anser att det viktigaste är att våra åkare känner glädje i sin konståkning och ges möjlighet till utveckling. Hur detta mål uppfylls är högst individuellt för varje åkare och VASK har därför ett brett utbud och erbjudande i syfte att uppfylla detta mål.

  

Vad ingår i erbjudandet/avgiften?

Medlemskap i VASK

Träningsavgift

Försäkring

Tävlingsavgift för en tävling/säsong

Uppvisning 2 gånger per år (jul och vår)

  

Vad ingår inte i avgiften/erbjudandet och hur kan man finansiera
sådant?

Här är några exempel:

Tävlingslicens (för de som ska tävla)
Tester/Märken

Åkarens egna utrustning; varken för träning, uppvisning eller
tävling

Resor till/från träning eller tävling

Boende på tävling i det fall tävlingen sträcker sig över flera
dagar

Organisationen av resor till/från träning eller tävling

Gruppaktiviteter utanför träning

Här ser vi med fördel att föräldrar hjälper till med organisering samt att dra in pengar till klubben. VASK garanterar att insamlade pengar oavkortat går till sådant som avgiften inte täcker och därmed kommer era barn direkt tillgodo.  Vilken aktivitet som sponsras beror helt och hållet av vad våra medlemmar (era barn) visar sig vara mest intresserade av. Det är alltså medlemmarna som styr. VASK har historiskt, och kan fortfarande bidra lite extra i de fall de insamlade pengarna inte räcker för att om möjligt minimera extra utlägg.

VASK är som sagt en ideell förening och därmed finns inget vinstintresse.


När får man tävla?

VASK har åkare som tävlar i både singel och synkro

Att tävla i singel är valfritt liksom deltagande i team/synkro. Om man inte vill tävla får man ändå träna, testa och vara med på uppvisning.

För att få tävla måste man ha tagit de tester som krävs för tävlan i respektive klass. Detaljer om ditt barns kommande tester/tävlingar kan du fråga tränaren om. VASK låter åkare tävla i alla klasser då vi strävar efter att våra åkare ska känna uppmuntran och stöd från föreningen under hela sin aktiva period.

 

När får man vara med i teamet?

Hittills har alla i nivå 3 erbjudits plats i teamet, men det är naturligtvis valfritt. Från och med säsong 2021/2022 kommer vi erbjuda team och synkroniserad åkning redan från nivå 1 och möjlighet att träna med Team Snow.


Varför finns det gruppindelningar inom klasserna?

Anledningen till gruppindelningar är framförallt rent praktisk. De som tränar på samma saker, kanske tävlar med samma program (med samma musik) eller till samma test, får mest effektiv träningstid om de tränar i samma grupp med samma tränare.


Varför tränar nivå 3 ibland på annan ort?

För att kunna utvecklas i konståkning krävs väldigt mycket tid för träning. Om vi jämför med t ex hockey eller annan lagsport så har ju inte konståkning några ”seriematcher”. Vi har helt enkelt enbart träning istället. Våra tävlingar kan närmast jämföras med cuper.

Ibland räcker inte den istid vi får oss tilldelade och då är vi tvungna att söka oss utanför kommunens gränser. Detta sker dock sällan under ordinarie säsong, men det är vanligare under för- eller eftersäsong. Hade vi haft tillräckligt med isytor inom Värmdö kommun hade vi inte behövt göra så.

  

Vad sker på markträningen och varför tränar man på mark?

Vi kombinerar och kompletterar vår isträning med markträning. Markträningen är oerhört viktig för att våra åkare ska utvecklas på bästa sätt och få vara skadefria. Markträningen är indelad i lite olika fokusområden och ska komplettera konståkningen på is.

  • Stegträning för team; Syftet är att optimera tiden på is och därför är det viktigt att alla som ingår i teamet också kommer på tillhörande/inledande markträning. Programmet gås igenom med positionering på mark för att ispasset ska bli så effektivt som möjligt.
  • Fys; Här är det kondition, styrka och balans som är fokus
  • Dans; Dans- och musiklära. Det här är viktiga områden inom konståkningen på det konstnärliga planet. Konståkningen handlar ju inte enbart om teknik utan lika mycket om konstnärligt uttryck.
  • Stretch; Skadeförebyggande och ökar på smidigheten. Ingår ofta i områdena ovan.
 
Facebook & Instagram
Användbara sidor